Kontakt

Har du spørgsmål? Udfyld formularen nedenfor og vi vil kontakte dig så snart vi kan!

Eller giv os et kald

Henrik Munk Madsen, Business Area Manager AEC
Henrik Munk Madsen Business Area Manager AEC E-mailhenrik.munk.madsen@symetri.com Telefon+45 40 52 20 52

Hvad er BIM?

Vi forklarer begrebet.

oktober 2017 - BIM - Building Information Management

Hvad er BIM?

Vi forklarer begrebet.


BIM er et kendt i bygge- og ejendomsbranchen, men det er ikke
altid lige nemt at overskue, hvad begrebet egentlig dækker over. Vi forklarer
begrebet én gang for alle!

 

Vi starter helt forfra: Hvad er BIM?

Du ved sikkert, at BIM står for Building Information Modelling, Building Information Management eller BygningsInformationsModeller. Men BIM omfatter ikke kun selve modellen, dvs. den digitale 3D-model, som tegnes i et CAD-program. Det handler også om, hvordan man håndterer information gennem hele byggeprocessen – fra de indledende stadier til den senere forvaltning – og hvordan man leverer informationen videre til andre involverede parter, så de forstår, hvad man mener og kan anvende informationen i praksis.


Trafikverket i Sverige har produceret en film, som giver en god forklaring på BIM.
Se mere her.

 

 1. Hvad omfatter BIM?

  BIM-begrebet omfatter ikke blot værktøjer som CAD-programmer, men også bestemte arbejdsmetoder og en særlig tankegang.

 2. Modellen

  Det, der skal bygges, tegnes i et CAD-program. Når man tegner en komponent, f.eks. en stålbjælke til en bro, består den kun af linjer, som ikke i sig selv danner en sammenhæng. Derfor skal linjerne samles til et objekt, der har en geometri, (som viser, hvordan alt ser ud i 3D), bestemte egenskaber (som mål, flade, materiale, maksimal belastning m.m.) og en status (om objektet f.eks. er gennemgået, bestilt eller monteret).

  Når objektet derefter sættes ind i modellen af den bro, man er ved at konstruere, indgår objektet i en sammenhæng på en helt anden måde, end da man tegnede linjerne i CAD-programmet.

 3. Fordelene

  I en model, der er opbygget af objekter, kan man bl.a. få automatiske advarsler, hvis to objekter kolliderer med hinanden. Det er ellers meget svært at opdage, når man gennemgår tegninger på traditionel vis. Med BIM er det også blevet muligt at beregne f.eks. bæreevne direkte i modellen på basis af objekternes egenskaber.

  Da objekternes geometri, egenskaber og status er registreret i modellen, kan man ændre noget ét sted og være sikker på, at det gennemføres overalt i modellen. Hvis man f.eks. ændrer vejbanens tyngde, registreres det i beregningen af bæreevnen, uden at det er nødvendigt at overføre oplysningerne manuelt til alle de forskellige systemer.

  Lige så nemt er det at fremstille en mængdefortegnelse over samtlige objekter i modellen.

 4. Tegningerne

  Netop fordi modellen er opbygget af objekter med en geometri, er det let at fremstille tegninger på basis af 3D-modellen – over alle de ønskede visninger. Mange BIM-løsninger omfatter desuden funktioner, der gør det muligt at hente tegninger og arbejde videre med dem på tablets og lignende.

  Det åbner helt nye muligheder for alle projektdeltagere, at man har adgang til de nyeste tegninger og den nyeste information - når som helst og hvor som helst.

 5. Den ubrudte informationskæde

  Al information er til rådighed i modellerne, og derfor får man en ubrudt informationskæde gennem hele bygningens livscyklus helt fra de indledende stadier gennem projektering, gennemgang, indgåelse af aftaler og videre frem til den senere forvaltning.

  Netop fordi BIM samler og integrerer så mange aspekter af byggeprocessen, er der gode muligheder for at spare både tid og penge.

 

Læs også

Hvorfor arbejde med BIM?

 

_______________________________________________

Symetri bistår hver dag byggebranchens forskellige aktører med at forstå værdien af information og arbejde mere effektivt ved hjælp af BIM. Vil du have gode råd fra en erfaren samarbejdspartner? Så er du velkommen til at kontakte os!

Kontakt

Henrik Munk Madsen, Business Area Manager AEC
Henrik Munk Madsen Business Area Manager AEC E-mailhenrik.munk.madsen@symetri.com Telefon+45 40 52 20 52