Sammenhængen mellem indlejret kulstof og bæredygtigt byggeri

Byggeriet står for en massiv andel af den årlige globale CO2-udledning.
I denne blog kigger vi nærmere på betydningen af indlejret kulstof, og hvorfor nedbringelsen heraf er så vigtig i forhold til et mere bæredygtigt byggeri.

Sammenhængen mellem indlejret kulstof og bæredygtigt byggeri

Hvad er indlejret kulstof?

Lad os først præcisere hvad "indlejret kulstof" er. 

"I byggebranchen henviser indlejret kulstof til drivhusgas-udledningen fra fremstilling, transport, installation, vedligeholdelse og bortskaffelse af byggematerialer. I modsætning hertil henviser operationelt kulstof til udledningen af drivhusgasser som følge af bygningens energiforbrug."

Kilde: Carbon Leadership Forum

Hvorfor har indlejret kulstof betydning?

For at forhindre et katastrofalt skift i vores klima er der i Paris-aftalen aftalt at holde stigningen i den globale gennemsnitstemperatur på et godt stykke under 2 °C. Bygningsdrift står for 27% af den årlige globale CO2-udledning, mens indlejret kulstof fra bygninger bidrager med yderligere 13%. Tilsammen udgør de ca. 40% af den årlige globale CO2-udledning. Dette svimlende tal er helt afgørende at minimere for at nedbringe den samlede drivhusgas-udledning og Paris-aftalens målsætning.

 

BIM Forum 2024 - mere bæredygtighed i byggeriet Hør hvordan Henning Larsen og Artelia med stor succes har gjort bæredygtighed til en mærkesag. Vi kommer også ind på konkrete løsninger, der gør dig i stand til at reducere CO2, arbejde med materialepas, vælge klimaneutrale byggematerialer og drive byggeriet mere cirkulært. Tilmeld dig BIM Forum d. 11/9

Indlejret kulstof i produktfasen

De fleste af en bygnings indlejrede kulstofemissioner opstår i produktfasen, som markerer begyndelsen på dets livscyklus. I modsætning til driftskulstof, som kan reduceres over tid ved hjælp af energieffektive foranstaltninger, er det indlejrede kulstof permanent, når byggeriet er færdigt. Det gør, at de beslutninger, der træffes i design- og materialevalgsfasen er afgørende, da de har varige miljømæssige konsekvenser.

Vælg de rigtige byggematerialer

En effektiv reduktion af indlejret kulstof i nye konstruktioner afhænger af, om man vælger de rigtige byggematerialer. 
Ideelle materialer er f.eks.:

Helt eller delvist genanvendte materialer

Brug af genbrugsmaterialer kan forlænge råmaterialernes levetid og reducere behovet for at udvinde nye materialer - hvilket igen reducerer den energi, der kræves for at producere. Hvis man f.eks. erstatter cement med slagger, flyveaske - eller kalkbaserede materialer, kan det reducere det indlejrede kulstof med 14-33 % uden omkostninger.

Indkøbt og/eller produceret lokalt

Hvis materialer - nye eller genbrugte - indkøbes lokalt, kan energien og udledningerne i forbindelse med transport reduceres betydeligt sammenlignet med forsendelse af materialer fra potentielt fjerne steder. Jo længere et materiale skal transporteres, jo mere energi bruges der, og jo større er udledningen fra transporten.

Holdbare og genanvendelige

Brug af holdbare materialer betyder en længere livscyklus for bygningen og mindre behov for reparationer. De er samtidigt nemmere at genbruge, når bygningen når slutningen af sin levetid. Materialer som kan modstå store belastninger kan også være en fordel at anvende, da der typisk bruges mindre af dem for at opnå den samme strukturelle ydeevne.

For at reducere indlejret kulstof kan du med fordel gøre følgende:

  • Renovere bygninger fremfor at bygge nyt
  • Genbruge byggematerialer
  • Maksimere andelen af materialer med højt genbrugsindhold
  • Vælge materialer, der binder kulstof
  • Købe eller skaffe materialer lokalt

LCA - EN SIKKER VEJ TIL BÆRDEDYGTIGHED 

En LCA-beregning (livscyklusvurdering) er vigtig for at kunne forstå byggeriets miljøpåvirkning. Ved at kigge på materialesammensætning og drift kan man beregne det samlede CO2-aftryk herunder også dets indlejrede kulstof.
Ved at analysere hver fase af byggeprojektet - fra udvinding af råmaterialer til bortskaffelse - hjælper en LCA med at udpege områder, hvor kulstofudledningen kan reduceres betydeligt. 

Hvert skridt, vi tager i retning af at reducere indlejret kulstof, er et skridt i retning af en mere bæredygtig og modstandsdygtig fremtid. Lad os ikke undervurdere styrken i vores valg og den positive effekt, de kan have på verden omkring os.

Symetris ydelser indenfor bæredygtighed 

Vi har både privilegiet og ansvaret for at forme den miljømæssige arv, vi efterlader os. Ved at træffe informerede beslutninger i designfasen, vælge bæredygtige materialer og anvende innovative byggeteknikker kan vi mindske miljøpåvirkningen betydeligt.

Symetris ydelser indenfor bæredygtighed inkluderer software som Naviate Zero, One Click LCA og Autodesk Forma samt rådgivning, der hjælper dig gennem hele byggeprojektet. Læs mere om disse nedenfor eller tilmeld dig BIM Forum 2024 den 11. september, hvor vi stiller skarpt på, hvordan du sætter turbo på arbejdet med bæredygtighed, opfylder lovkrav og tænker grønnere. 

Har du brug for hjælp til at bygge mere bæredygtigt?

Udfyld formularen nedenfor. Vi vil herefter kontakte dig hurtigst muligt.

Blog

Autodesk Flex

12 januar 2024

Autodesk har lanceret en ny og fleksibel måde at tilgå Autodesk produkter på kaldet Autodesk Flex. Men hvem er den nye pay pr use metode egentlig relevant for, og hvordan fungerer den i praksis? Læs her hvordan Flex bedst anvendes, og hvordan du sammensætter den optimale licensportefølje fremadrettet.

Læs mere